Trick or Treat? Halloween: Ιστορία και Συνταγή Εκπληξη

Το Halloween μπορεί να είναι μια αμερικανική γιορτή, όμως τα τελευταία χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Ελλάδα. Από θεματικά πάρτι και μεταμφιέσεις μέχρι κολοκύθες σε βιτρίνες και γλυκές δημιουργίες, η «νύχτα των φαντασμάτων» έχει γίνει μια ακόμα αφορμή να διασκεδάσουμε και —φυσικά— να μαγειρέψουμε!

Από το Samhain στην Κολοκύθα

Η ιστορία του Halloween ξεκινά πριν από πάνω από 1.000 χρόνια, από το αρχαίο κέλτικο φεστιβάλ Samhain, που σηματοδοτούσε το τέλος της σοδειάς και την αρχή του χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν ότι εκείνη τη νύχτα οι ψυχές των νεκρών επέστρεφαν στη γη. Για να τις αποτρέψουν, άναβαν φωτιές και φορούσαν μεταμφιέσεις.

Η παράδοση της Jack – o’- Lantern, της σκαλιστής κολοκύθας, προήλθε από έναν ιρλανδικό θρύλο για τον “Stingy Jack”, έναν άνθρωπο που ξεγέλασε τον Διάβολο και καταδικάστηκε να περιπλανιέται αιώνια με ένα φανάρι φτιαγμένο από γογγύλι. Όταν οι Ιρλανδοί μετανάστευσαν στην Αμερική, άρχισαν να χρησιμοποιούν κολοκύθες, κι έτσι γεννήθηκε η γνωστή εικόνα της φωτεινής κολοκύθας.

🎃Halloween στην Ελλάδα

Αν και το Halloween δεν είναι παραδοσιακή ελληνική γιορτή, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά φανατικούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Παιδιά και ενήλικες στήνουν αποκριάτικα πάρτι με θεματική διακόσμηση, DIY κατασκευές, spooky γλυκά και φαγητά εμπνευσμένα από την αμερικανική παράδοση. Και τι πιο ταιριαστό από ένα γλυκό με κολοκύθα, το απόλυτο σύμβολο της εποχής; Η κολοκύθα, άλλωστε, δεν είναι ξένη στη μεσογειακή κουζίνα — είναι ένα υλικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και μοναδική γεύση, που μπορεί να μεταμορφωθεί σε εξαιρετικά τόσο αλμυρές όσο και γλυκές δημιουργίες. 

Το Halloween, λοιπόν, δεν είναι μόνο στολές και διακόσμηση· είναι και μια υπέροχη αφορμή για πειραματισμό στη μαγειρική, με φθινοπωρινά αρώματα και χρώματα. Εμείς σας προτείνουμε ένα αφράτο, αρωματικό κέικ marbré με γλυκιά κολοκύθα και κάστανα – ένα γλυκό που συνδυάζει τη γοητεία του Halloween με την παράδοση και τη ζεστασιά της ελληνικής κουζίνας. 

🍰 Συνταγή
Για τη ζύμη:
3 αβγά
120 ml κρέμα γάλακτος
100 ml ηλιέλαιο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
160 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τη γέμιση
300 γρ. γλυκιά κολοκύθα καθαρισμένη
200 γρ. κάστανα βρασμένα
50 γρ. λεπτές φέτες μπέικον
10 γρ. βούτυρο
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι 

Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και τη βράζουμε στον ατμό για 15 λεπτά. Την περνάμε από τον μύλο των λαχανικών στη λεπτή σήτα, την αλατίζουμε και την πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο. 

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μπέικον με το βούτυρο για να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα σε κύβους και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. 

Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τη μαγιά, και χτυπάμε δυνατά έως ότου αποκτήσουμε λεία ζύμη. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά. 

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Στο ένα μέρος ενσωματώνουμε τον πουρέ κολοκύθας, ενώ στο άλλο το μίγμα από μπέικον και κάστανα. Βάζουμε τα δύο μέρη της ζύμης στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε εναλλάξ τα δύο μέρη της ζύμης σε φόρμα σιλικόνης ή σε κλασική φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις πάρει χρυσαφένιο χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας στο κέικ ένα πλατύ και στεγνό μαχαίρι. Αν βγάζοντάς το παραμένει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και ξεφορμάρουμε σε ζεστή επιφάνεια.

👉 Η συνταγή είναι από το βιβλίο “Η φόρμα για κέικ – 50 καινούργιες συνταγές” του Μάρτιν Λιζομπάρνι. Θα το βρείτε διαθέσιμο στο κατάστημα.